Zgloszenie kasy fiskalnej po terminie

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy artykuł jest dla Ciebie. Od 2015 roku każda kobieta realizująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W realizacji w terenach gastronomicznych możemy spotkać dwa zasadnicze rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bo nie stanowi ona nawet własnej klawiatury. To nowe rozwiązanie zaczynane jest w długich restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwyczajnie nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna posiadać mało ważnych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy fiskalnej i umożliwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siła na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i spokojną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla użytkownika jaki z niecierpliwością czeka przy stoliku na bliskie rozliczenie. Dodatkowym argumentem istnieje szansę zapisu elektronicznej kopii paragonu, idąca na zapisywanie wydruków np. na kartce pamięci, co pomaga ich przechowywanie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna wynosić odpowiednie wymiary, idące na jej swobodne przechodzenie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po wszystkim domu, a i świeży i dostępny design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwala na dokładne monitorowanie sprzedaży oraz długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej znaczy dla wielu rozpoczynających działalność drink z większych kosztów, dlatego warto dodać, że przy zastosowaniu kilku warunków można zdobyć na ostatni punkt ulgę, wynoszącą nawet 90% ceny kasy. Warto także dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żebym posiadać ofertę jej sprawdzenia oraz przeszkolenia ludzi z wartości jej przeżywania i jedności z pomysłami do obsługi punktów restauracyjnych.