Wyposazenie sklepu odziezowego lodz

Aby zacząć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble i urządzenia są niezbędne w zakładzie z owocami mięsnymi?

 

Przede wszystkim powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w których magazynuje się i wystawia produkty mięsne do sprzedaży. Jest mnóstwo sposobów chłodni, które sprawdzą się w składzie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Podobnie jest z narzędziami mrożącymi, w jakich zachowuje się mięso – wśród nich komunikuje się witryny, zamrażarki, wyspy lub i szafy mroźnicze. Dobrym pomysłem, zwłaszcza w mniejszych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto chronić nie tylko w magazynie, ale jeszcze w małej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Montuje się ją pod wystawą, dzięki czemu łatwo można uzupełniać towar na półkach ekspozycyjnych. Konieczna jest też lada ekspediencka, na której wycina się i ładuje towar. W prawdziwszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo przydatne jest korzystanie pomieszczenia chłodniczego ze stałą, odpowiednio niską temperaturą, będącego do składowania towaru.

Pozostały sprzęt niezbędny w magazynie mięsnym to zasługa, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna stanowić wystarczająco wysoki plus czytelny wyświetlacz, tak żeby zarówno sprzedawca, kiedy również użytkownik mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem wskazany jest do porcjowania mięsa z kością. Także jest z nożami do krojenia mięsa, oraz nie warto na nich dbać. Z zmianie dobra krajalnica powinna mieć regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic wykonane są z chromowanej stali węglowej lub stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto potrzebne jest urządzenie się w wilka do ciała, będącego do mielenia mięsa na wymaganie klienta. Chociaż nie jest wówczas podstawowy element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych wskazana jest i kasa fiskalna, środki czyszczące, myjące i owadobójcze, pojemniki do magazynowania produktu i dodatkowe meble sklepowe. Pomocne istnieje ponad zainstalowanie klimatyzacji, która potrzebna stanowi w zachowaniu właściwej temperatury w sali sprzedaży – szczególnie latem. Kluczowe istnieje także oświetlenie, które może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor ciał i wędlin spotykających się na wystawy.