Wyposazenie sklepu odziezowego allegro

program pc marketProgram Pc-Market 7 - oprogramowanie Polkas Kraków

Aby zacząć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble oraz dodatki są niezbędne w sklepie z artykułami mięsnymi?

Przede wszystkim powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w których gromadzi się i poleca produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje sporo sposobów chłodni, które sprawdzą się w składzie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Podobnie jest z narzędziami mrożącymi, w jakich zatrzymuje się mięso – wśród nich oddaje się witryny, zamrażarki, wyspy bądź też szafy mroźnicze. Świetnym pomysłem, zwłaszcza w mniejszych placówkach, jest zakup lodówko-zamrażarek, pełniących rolę magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto chronić nie lecz w magazynie, lecz oraz w małej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Zbiera się ją pod wystawą, dzięki czemu dobrze można uzupełniać artykuł na półkach ekspozycyjnych. Konieczna jest ponad lada ekspediencka, na jakiej wycina się i ładuje towar. W liczniejszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo niezbędne jest potrafienie pomieszczenia chłodniczego ze pewną, odpowiednio niską temperaturą, będącego do składowania towaru.

Pozostały sprzęt obowiązujący w sklepie mięsnym to wartość, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna mieć odpowiednio wyraźny plus widoczny wyświetlacz, tak aby zarówno sprzedawca, jak a klient mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem konieczny jest do porcjowania mięsa z kością. Ponadto jest z nożami do cięcia mięsa, ponadto nie warto na nich dbać. Z kolei dobra krajalnica powinna posiadać regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic zbudowane są z chromowanej stali węglowej czy byliśmy nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto potrzebne jest wyposażenie się w wilka do ciała, dostarczającego do mielenia mięsa na wymaganie klienta. Choć nie istnieje wtedy niezastąpiony element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych niezbędna jest jeszcze kasa fiskalna, środki czyszczące, myjące i owadobójcze, pojemniki do magazynowania produktu i dodatkowe meble sklepowe. Niezbędne jest także zainstalowanie klimatyzacji, która potrzebna istnieje w utrzymaniu dobrej temperatury w klasie sprzedaży – szczególnie latem. Duże istnieje więcej oświetlenie, które potrafi znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin dostających się na ekspozycji.