W co wyposazyc sklep z produktami miesnymi

Aby otworzyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble i akcesoria są niezbędne w sklepie z produktami mięsnymi?


Przede wszystkim trzeba zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w których magazynuje się i wystawia produkty mięsne do sprzedaży. Jest wiele rodzajów chłodni, które sprawdzą się w sklepie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Podobnie jest z urządzeniami mrożącymi, w których przechowuje się mięso – wśród nich wymienia się witryny, zamrażarki, wyspy czy też szafy mroźnicze. Dobrym pomysłem, szczególnie w mniejszych placówkach, jest zakup lodówko-zamrażarek, pełniących rolę magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto przechowywać nie tylko w magazynie, ale również w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Umieszcza się ją pod wystawą, dzięki czemu sprawnie można uzupełniać towar na półkach ekspozycyjnych. Konieczna jest również lada ekspediencka, na której kroi się i pakuje towar. W większych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo konieczne jest posiadanie pomieszczenia chłodniczego ze stałą, odpowiednio niską temperaturą, służącego do magazynowania towaru.

Pozostały sprzęt niezbędny w sklepie mięsnym to waga, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna mieć odpowiednio duży i widoczny wyświetlacz, tak żeby zarówno sprzedawca, jak i klient mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem niezbędny jest do porcjowania mięsa z kością. Podobnie jest z nożami do krojenia mięsa, także nie warto na nich oszczędzać. Z kolei dobra krajalnica powinna posiadać regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic zrobione są z chromowanej stali węglowej albo stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto wskazane jest zaopatrzenie się w wilka do mięsa, służącego do mielenia mięsa na życzenie klienta. Jednak nie jest to obowiązkowy element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych niezbędna jest także kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do magazynowania towaru oraz dodatkowe meble sklepowe. Wskazane jest też zainstalowanie klimatyzacji, która pomocna jest w utrzymaniu odpowiedniej temperatury w sali sprzedaży – szczególnie latem. Istotne jest także oświetlenie, które może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin znajdujących się na ekspozycji.