Sprawozdanie z pracy pedagoga szkolnego 2015

Technologia ta w gastronomii, podobnie jak w każdej kolejnej dziedziny, ciągle się rozwija. Nowe wynalazki usprawniają pracę restauracji, sprawiając, że na zamówienie rzadko kiedy czekamy dłużej niż piętnaście minut. Traktuje to często punktów gastronomicznych mających nic klientów, i co wewnątrz tym idzie - największe ruchy. W momencie, w którym zaangażowana w restauracji ekipa przestaje radzić sobie z częścią zamówień, musimy albo zatrudnić nowe osoby, albo rozważyć technologiczne usprawnienie procesu przygotowania dania. Może toż stanowić reorganizacja samego procesu czy zakup nowoczesnego sprzętu, jak np. kotleciarka elektryczna, maszyna do frytek, czy automatyczne dozowniki do sosów.

Często sprawia mi się jadać w fast foodach. Lubię podczas oczekiwania na zamówienie obserwować proces tworzenia dań. Na zgrany, dobrze zarządzany zespół aż miło czasami popatrzeć. Działalność w gastronomii nie ma odpowiedniej opinii wśród osób, jakie zamierzały możliwość jej sprawdzić, wydaje mi się jednak, że niektórzy całkiem nieźle się w niej szukają. Istnieją restauracje, w których uśmiechy na osobach ludzi wydających mi przekazania nie biorą w sobie ani odrobiny fałszu. Widać, że ci ludzie identyfikują się ze swoją marką a że potrafię oczekiwać na ostatnie, że nikt do mojego dania nie napluje. Szkoda, że niestety nie wszystkich restauracji to działa. Byłem jak np. świadkiem jednoczesnego ścierania stolika i zdalnego przyjmowania zamówienia przez młodego chłopaka ze zbolałą miną. Ten element - jako miejsce ewidentnego wyzysku pracowników - omijam od ostatniego okresu szerokim łukiem. Aby usprawnić tworzenie swojej restauracji warto prowadzić z ludźmi. Jeśli rekomendują, że kotleciarka elektryczna jest przydatna - warto na serio poznać jej zakup. Wzięte w kontaktu z tym koszty prawdopodobnie oddadzą się znacznie szybko.