Przygotowanie miesa wolowego

Każdy dom gastronomiczny prędzej czy później stoi przed wyzwaniem przyrządzenia porcji mięsa dla znaczniejszej sumie ludzi. Przy czym porcje winnym być dodatkowe takie same i wykonane w jak najszybszym okresie aby uniknąć strat smaku płynących z dużego przechowywania.

https://www.grupa-wolff.eu/elektrotechnika/osprzet-laczeniowy-wykonaniu-przciwwybuchowym/wtyki-i-gniazda-wykonane-z-tworzywa-sztucznego-dla-stref-1-21-ex-atex/

Na szczęście nowa technologia rozwiązała tenże punkt oferując kucharzom możliwość mechanicznej obróbki mięsa. Umieszczone w noże nacinając mięso poprawiają jego soczystość bez utrat pulchności spowodowanej tradycyjnym rozbijaniem. Pozwalają jednocześnie na uniknięcie rozbryzgiwania się płynów co przesuwa się na podwyższenie poziomu higieny w stanowisku pracy. Na zbytu wyróżniamy dwa typy kotleciarek, różniące się przede każdym napędem, mocą przerobową oraz dostępnymi funkcjami. Koszt poszczególnych modeli zależy zwykle od użytych materiałów, producenta i zastosowanych w nich rozwiązań. Kotleciarka ręczna to swoje urządzenie przeznaczone przede ludziom do użytku swego i małej gastronomii. Siłę napędową stanowią mięśnie użytkownika, którymi za pomocą korby przepuszcza składniki przez maszynę. Wielką wartością tego gatunku urządzeń jest delikatna ilość zajmowanego miejsca, ale z początku dość dużej (od jakiś 800 do 10 tys. zł) ceny mogą sprzedawać się nieopłacalne dla prywatnych użytkowników. Wadą jest znacząco niższa moc przerobowa w porównaniu z określoną niżej kotleciarką elektryczną. Kotleciarka elektryczna to maszyna dedykowana przede każdym dla lokali gastronomicznych. W przeciwieństwie do kotleciarki ręcznej walce z ostrzami obracane są za pomocą silnika. Dzięki wyłączeniu obracania korbą i ograniczeniu roli człowieka do wkładania mięsa znacznie zwiększa moc przerobową. Jedynym ograniczeniem powtarza się być metodę operatora (do nawet 400 kotletów na godzinę). Ten wariant urządzenia ma coś dużo miejsca niż tradycyjny odpowiednik a wielka stawka (od ok. 2,5 tys do nawet kilkunastu tys.zł) jest stałą przeszkodą do traktowania jej w warunkach domowych.