Maszynka do miesa media expert

Wilk do mięsa to nic innego jak maszyna, będąca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które poddawane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje zastosowanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego ciała jest znacznie szybsza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Wielki asortyment wilków na zbytu zezwala na dobór odpowiedniego dania na potrzeby placówki, dzięki ostatniemu kolej na stworzenie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) a nie wymaga niemałego wydatku wysiłku fizycznego. Wilki mają budowę prostą, elementy można szybko zdemontować, co dużo ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, działa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze określeni nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała klasa wykonania stanowi o wielkiej sile maszyny. Jak całe dania przydatne w sektorze spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE bezpieczeństwa i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia umieszcza się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do świata tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a potem ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest mylone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w współzależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacji od gatunku mięsa używa się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można zaopatrzyć w drugie akcesoria, które zapewnią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To wielkie urządzenie, łatwe w swoich cenach, brane w placówkach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką różnicę jak w znaczących zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów także wyjątkowych ulepszaczy.