Maszyna kuchenna wilk

Każdy zakład, bawiący się przetwórstwem mięsa, ma wśród swoich maszyn słynnego wilka. Maszyna wilk rozdrabnia ciało i realizuje je do dalszej obróbki. Przyjrzyjmy się szczegółowo, w który metoda działa urządzenie, które są jego charaktery także jak w korzystny sposób czyścić maszynę, aby była bezawaryjnie przez lata.

 

Wilk nie różni się daleko od dawnej maszynki do ciała, którą wielu Polaków korzysta w znanych domach. Podstawowa różnica to tak rozmiar i wielu przerobowa, a także lepsza konstrukcja oraz wsparcie elektromechaniczne (wiele domowych maszynek idzie na “korbkę”). Obsługa dania nie jest ciężka, należy uważać chociaż podstawowe przeszkolenie z zakresu BHP oraz funkcji w przemyśle spożywczym. Drogie istnieje jednocześnie przygotowanie stanowiska przez rozpoczęciem działalności.

Wilk wznosi się z niewielu kluczowych elementów: gardzieli, do jakiej wkładamy mięso wraz z dodatkami; ślimaka, który sukcesywnie przesuwa treść do mielenia oraz zestawu tnącego, rozdrabniającego ciało i pędzącego je na zewnątrz, do podstawionego pojemnika. W mieleniu mięsa pomagają akcesoria: popychacz, nakrętka ryglująca czy antypoślizgowe nóżki.

Większość maszyn do mielenia mięsa typu wilk wykonanych jest ze określeni nierdzewnej. Dotyczy więc z wielkich warunków w kierunku obsługi maszyn w interesach garmażeryjnych. Stałe narażenie na wilgoć oraz działanie innych substancji, w obecnym ponad soli, nie pozostaje bez pomysłu na mechanizmy maszyny. Wilki ze zwykli nierdzewnej myją się szybko i pewnie służą przez lata. Wystarczy woda oraz lekkie środki myjące (uwaga – nie należy stosować kwasów), a następnie – dokładne wysuszenie części. Zamontowany w maszynie ślimak napędzany jest poprzez zębatą przekładnię, i zastosowanie go i ze określeni nierdzewnej gwarantuje dobrą pracę. Większość maszyn posiada zobowiązanie a w wypadku zaniku napięcia, same się wyłączają.

Wśród wilków stosowanych w przemysłowej obróbce garmażeryjnej, możemy wymienić trzy typy, ze względu na stopień skomplikowania budowy, i co wewnątrz tym idzie – skuteczności mielenia. Wspomniany wysoko mechanizm, wiążący się z trzech części, to projekt podstawowy. Na zbycie tanie są również wilki wzbogacone o szarpak, umożliwiający jeszcze lepsze rozdrobnienie mięsa. Trzeci spośród nich z kolei ma również szarpak i dodatkowy nożyk i sitko.