Jaka maszyne wybrac do mielenia miesa

Nie sposób sobie wyobrazić wyposażenia kuchennego bez maszynki do mięsa. W domowym zapleczu kuchennym znajdują się zazwyczaj mniejsze maszynki, lecz w średniej i dużej gastronomii najlepsza będzie maszyna wilk, która szybko i dokładnie rozdrabnia mięso, jak i inne produkty. Mięso mielone wchodzi w skład wielu wędlin, jak i dań obiadowych.

Z mięsa mielonego robione są różnego rodzaju kiełbasy, pasztety, wędliny faszerowane, rolady, itd. Maszyna wilk zmieli także mięso potrzebne do dań obiadowych. Z rozdrobnionego i stosownie doprawionego mięsa robione są kotlety mięsne, kotlety z farszem grzybowym, hamburgery, pulpety, klopsiki, gołąbki, itd. Maszyna jest dość dużym urządzeniem, które niezbędne jest w dużych lokalach gastronomicznych, sklepach, stołówkach, firmach cateringowych, w lokalach świadczących okolicznościowe usługi kulinarne, jak i wielu innych lokalach i placówkach żywienia zbiorowego. Wilk jest sprzętem gastronomicznym przeznaczonym do mielenia nie tylko mięsa, lecz za jego pomocą można zmielić również inne produkty, jak słonina, a nawet chleb, czy ryby. Swoją budową przypomina mniejsze maszynki do mielenia mięsa. Posiada obudowę ze stali nierdzewnej, by zapobiec korozji. W skład budowy wchodzi zestaw tnący, noże, gardziel z podajnikiem ślimakowym, oraz szarpak i siatki o oczkach różnej wielkości. Najmniejsze siatki mają średnicę 10 cm, a największe 22 cm. Maszyna wilk pozwala zmielić mięso grubo, średnio, drobno, lub nawet bardzo drobno. Maszyny te mogą mieć różną wydajność. Te o najmniejszej wydajności mielą około 50 kg na godzinę. Natomiast maszyny o największej wydajności nawet około 700 kg na godzinę. Na wydajność maszyny wpływa wielkość otworów w siatce. Zazwyczaj są to okrągłe otwory od 2 do 24 milimetrów. Istnieją także siatki zwane szarpakami. Są one zgrupowane po 3 sztuki i posiadają zaostrzone krawędzie. Posiadając taką maszynę do mielenia mięsa nie trzeba martwić się o zabiegi higieniczne, gdyż czyści się ją stosunkowo łatwo.