Hurtownia miesa chotomow

Na terenie Polski funkcjonuje duża ilość hurtowni mięsa angażujących się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami zaopatrzonymi w chłodnie, co daje dostarczanie świeżego artykułu w wolne miejsce kraju. Mięso to swoistymi słowy zdolne do spożycia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z sięgającymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa wybiera się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w punktach konsumpcyjnych, będących efektem chowu lub polowania w tłu naturalnym.

Mięso rzadko jest spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, jednak przeważnie jest wytwarzane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują pełną skalę wyrobów produkowanych często z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne i czerwone, jednak podział ten doskonale nie jest zjednoczony z kolorem, tylko wiąże się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmiany mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

http://erp.polkas.pl/comarch-erp-altum/Comarch ERP Altum | Systemy ERP | POLKAS

Oferowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w żywym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca lub nawet zawał. Mięso jest niewątpliwie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wszystkie konieczne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce pochodzące z hurtowni ciała są również doskonałym źródłem żelaza w codziennej diecie, które stanowi wysoce dużo przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.