Bitki wolowe okrasa

Lub prawdopodobnie być piękna lepszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie mocny i chrupiący kotlet schabowy usmażony na medal i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, musi być właściwie roztłuczony - na tyle, by mięso broniło się delikatne, i po przysmażeniu kruche, a jednocześnie nie tak bardzo, by kotlet nie był za długi, inaczej straci na soczystości. Więcej w sukcesie bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w znaczącej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do ciała, aby zdobyło odpowiednią grubość i organizację.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do ciała, jakim będziemy mogli samodzielnie sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Jednak przy większej zawartości kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub jak używamy do nich ciało coś niższej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i to, gdy przyrządzamy kotlety w domach żywienia zbiorowego, czy na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością robi się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można szybko zdjąć z chęci, ponadto tłuczek do mięsa jako danie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd te, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w długiej kwot, albo z zdrowego mięsa, oszczędźmy sobie wielkości i zainwestujmy w specjalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest banalnie łatwa w obsłudze - wystarczy włożyć do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, a innym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całkowitej grubości mięsa. Jeśli chce nam, by wszystkie swoje kotlety były podzielone równomiernie, szybko i szybko, zatem nie jest doskonalszego wyjścia, kiedy tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie stanowi więc taki spory wydatek - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dobrym w obsłudze, w utrzymaniu w czystości, i nie przesadnie kosztownym, jak mogłoby się zdawać.